De zon en zijn planeten

Nogmaals . . welkom.


auteur
Henk H. Otten (1937)Ha.. leuk dat je komt kijken. Wees welkom.

Deze site is sinds mei 2015 on-line maar er wordt nog dagelijks aan gewerkt.

Voor dat ik mij voorstel eerst een paar kleine technische opmerkingen
Deze site kan het best bekeken worden met de browser van Google Chrome, Mozilla Firefoxs 8 of hoger, Microsoft Explorer 9 of hoger of Microsoft Edge (Windows 10).

Nu even voorstellen.
Zoals je gezien hebt ben ik van voor de tweede wereld oorlog, geboren in 1937.
Toen ik een jaar of twaalf was, begonnen de sterren aan de donkere hemel, mijn aandacht te trekken.

Maar in het begin van de 50tiger jaren van de vorige eeuw begon ik “echt” naar de sterren te kijken.
Daarvoor was het voor mij alleen een warboel van lichtpuntjes aan de toen nog zeer donkere hemel. Iemand had mij wel geleerd hoe de sterrenbeelden de Grote Beer en Cassiopeia er uitzagen en waar ze te vinden waren, maar al die anderen sterrenbeelden…geen idee. O ja..de poolster wist ik ook vinden, maar dat was dan ook alles.

Door zelfstudie, met behulp van de toen zeer populaire Prisma boekjes, begon de warboel van lichtpuntjes aan de hemel steeds een beetje duidelijker voor mij te worden. En juist op dat moment, toen ik de sterren en de planeten kon onderscheiden en doorhad dat niet de Zon en de sterren om de Aarde draaiden, maar het net andersom was, begonnen andere “sterren” mijn aandacht te trekken.
Vier jaar later was ik getrouwd met mijn eigen “ster” en begon het serieuze leven als jongste lid van een ontwikkelings-team van medische meetapparatuur voor longonderzoek.

In 1997 was het tijd om afscheid te nemen van het bedrijfsleven …

Twee jaar later kwamen, tijdens een verhuizing, de oude prisma boekjes boven water en leefde de interesse voor de sterrenhemel weer in alle hevigheid op.
Deze keer niet zo zeer voor de sterren en de sterrenbeelden maar in hoofdzaak voor ons zonnestelsel.

Vooral of de berekende positie van een planeet overeen kwam met de werkelijke positie aan de hemelbol gezien vanaf mijn observatieplaats (tuin..met een glimlach) boeide mij geweldig. Al snel werden de prisma boekjes vervangen door wat serieuzere boeken. Het eerste boek dat ik kocht was het Explanatory Supplement to the Astronomical Almanac, de bijbel van de positionele astronomie zeg maar.
Niet veel later volgden de boeken van Jean Meeus en andere bekende en onbekende schrijvers met als gevolg dat ik nu een kleine bibliotheek heb met ruim 80 boeken over positionele astronomie.

Het oudste boek is uitgegeven in 1860. Vooral deze oude boeken, waarin beschreven staat hoe men in die tijd dacht over de sterrenhemel vind ik zeer interessant en leerzaam.
De gedachten wereld van Flammarion, hoe de hemelbol over de vlakke aarde gespannen was, en er ergens een opening te vinden is waar je je hoofd doorheen kon wringen om in een andere wereld te kijken. is zeer interessant.

Naast het lezen en naar de planeten kijken ben ik aantekeningen gaan maken hoe ik de positie van de planeten en een boel andere direct daarop betrekking hebbende verschijnselen verband met elkaar hadden. En hoe het één en ander te berekenen was.
Op deze site laat ik een gedeelte van die aantekeningen zien. Ze zijn een beetje opgepoetst voor je, maar het zijn de oorspronkelijk aantekeningen. Sommigen zijn wat uitvoeriger dan de anderen.

Aan het einde van een hoofdstuk staat af en toe aangegeven dat er een programma beschikbaar is. Mail mij welk programma je wilt hebben dan stuur ik het je toe. Bedenk wel dat het z.g.n. DOS programma’s zijn waardoor Win 7, Win 8 en Win 10 er niet mee om kunnen gaan, met Win XP werken ze prima.

Ik wens U lezer veel lees en reken plezier toe.

Henk H. Otten.